BRF Bäcken 1

Solna, Stockholm

Medlemsinfo A-Ö

Andrahandsuthyrning

Enligt föreningens stadgar (§30) får en bostadsrättshavare upplåta sin lägenhet i andra hand till en annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt samtycke.

En ansökan bör skickas till styrelsen i god tid så att frågan kan hanteras på ett ordinarie styrelsemöte, som äger rum en gång i månaden. I ansökan ska framgå motiv till och önskemål om tidsperiod för andrahandsuthyrningen.

I normalfallet beviljas inte uthyrning för en period längre en ett år.

Det är viktigt att komma ihåg att det är bostadsrättshavaren som ansvarar för ordningen i lägenheten under uthyrningsperioden. För att en av styrelsen beviljad andrahandsuthyrning ska träda i kraft krävs att bostadsrättshavaren överlämnat ett underskrivet kontrakt, informerat om hur styrelsen kan hålla kontakten med bostadsrättshavaren samt att denne har informerat hyresgästen om gällande trivselregler.

I enlighet med föreningens stadgar tas en årlig avgift för andrahandsuthyrning ut på högst 10 % av ett prisbasbelopp.

 

Anslagstavla

Det finns två anslagstavlor i varje port. Den inglasade innehåller namn på boende i porten samt anslag från styrelsen och dess sammansättning. Den andra anslagstavlan används av styrelsen för att sätta upp viktig medlemsinformation med kort varaktighet


Ansvar som bostadsrättshavare

Som medlemmar i föreningen äger vi gemensamt våra hus och ansvarar för dess skötsel. Du har som bostadsrättshavare ett väsentligt större ansvar än en hyresgäst när det gäller att själv ordna med exempelvis reparationer. Mer om vad en bostadsrättshavare har för skyldigheter kan du bland annat läsa om i stadgarna. I boendepärmen som den ursprunglige köparen av lägenheten erhöll av byggföretaget NCC hittar du skötselinstruktioner för din lägenhet, bland annat rengöring av luftfilter, avlopp samt skötsel av kakel och klinkers.

 

Avgifter och avier

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum. Utöver pappersavi kan du även betala avgiften via autogiro eller e-faktura.  Har du frågor om din avgift eller avier kontakta Fastum.

 
Avlopp

Det är viktigt att du som medlem regelbundet gör rent avloppsrören i omedelbar anslutning till diskho, tvättställ och vattenlåset där duschvattnet rinner ut. Se också till att vattenlåset inte torkar ut för då kan det uppstå dålig lukt, som i normalfallet går bort om vattenlåset återfuktas genom att du helt enkelt spolar duschvatten under någon minut.

Balkonger och uteplatser

Balkonginglasning För att glasa in en balkong krävs tillstånd från styrelse och kommun. Takbyggnation godkänns inte av Solna stad. Föreningen har fått undantag för två balkonger som vetter mot järnvägen av bullerskäl. Procedur om du vill glasa in din balkong är följande:

Meddela styrelsen att du avser glasa in din balkong och läs igenom ansvarsavtalet, som du kan ladda ner från föreningens hemsida.

Ansök om bygglov hos Solna stad.

När bygglov är beviljat, ladda ner och skriv under två (2) kopior av ansvarsavtalet.

Lämna avtalen och en kopia på bygglovet till ordföranden i Brf Bäcken 1.

När du fått tillbaka din kopia av avtalet från ordföranden kan du börja bygga.

 

Balkongdörr och Markis

Några medlemmar har upplevt problem med att stänga sina balkongdörrar. En orsak kan vara att själva låsanordningen kärvar. Detta kan enkelt åtgärdas genom att smörja låsanordningen. Detta bör ske regelbundet, gärna en gång per år.

En annan orsak kan vara att gångjärnen är aningen för klena för att orka bära upp tyngden av dörren. Dörren kan därför i vissa fall bli lite skev med tiden.

Garantin för gångjärnen har gått ut. Att åtgärda en skev dörr ligger därför enligt stadgarna på medlemmens eget ansvar.

Staket får byggas runt uteplatser men design ska godkännas av styrelsen i förväg. Styrelsen godkänner endast byggnation som inte kräver särskilt bygglov från kommunen, dvs en maxhöjd på 110 cm.

Markis får sättas upp över balkong eller uteplats. Färgen på markisen ska vara NCS kulör S 2000-N. Eventuell infästning i fasad ska göras av fackman.

 

Brandsäkerhet

Se information i fliken Brandsäkerhet.

 

Brevlåda

Alla lägenheter har en brevlåda i anslutning till entrén. Egna klisterlappar är inte tillåtna på brevlådan, utan kontakta styrelsen om du vill uppdatera informationen på brevlådan. Morgontidningen får du i hållaren utanför din dörr.

Byggnation i lägenheterna

Ombyggnation i lägenheterna kräver ej tillstånd från styrelsen med undantag för ingrepp i bärande väggar, el-, värme- och vattensystem. Se stadgar för exakta regler.

Om man är osäker på vad som är tillåtet eller ej ta kontakt med styrelsen.


Cyklar och cykelrum

Det finns cykelställ på alla gårdar. Cykelrum finns i samtliga hus. Det är på grund av brandfara förbjudet att förvara motorcyklar och mopeder i cykelrummet.

Det är inte tillåtet att ställa cyklar i trappuppgångarna eftersom dessa är utrymningsvägar vid brand. 

 

Elbil (Laddstolpe)

I samarbete med Bostadsstiftelsen Signalisten i Solna har sex laddstolpar för elbilar placerats ut i staden (dock ingen i Frösunda).

Du som kör elbil kan stå på de avgiftsfria parkeringsplatserna samtidigt som du gratis laddar din elbil med miljömärkt el. Läs mer på Solna Stads hemsida. 

Mot avgift kan du även ladda din elbil på Mall of Scandinavia, Arenastaden. Parkeringshuset har egna parkeringsregler, läs mer på MoS hemsida.

 

Ekonomisk förvaltning via Fastum

Se information i fliken Brf Bäcken1.

 

Fastighets- och teknisk förvaltning samt felanmälan

Se information i fliken Brf Bäcken1.

 

Fest

Fest är alltid trevligt! Men sätt gärna upp en lapp i entrén och berätta att det är fest, så blir stämningen bättre.

 

Fläkt i kök

Ingen form av fläkt med motor får installeras om den är kopplad till föreningens centrala system, då sådana skapar övertryck i ventilationskanalen med följd att utsuget i grannarnas kökskåpor slutar att fungera.

 
Frösunda

I fliken Bo i Frösunda har vi samlat information om Frösunda som främst vänder sig till mäklare och nyinflyttade.

 

Fullmakt

Om en röstberättigad medlem inte kan närvara vid föreningsstämman har man rätt att använda sig av ombud. Endast medlem i föreningen, medlemmens make, sambo, förälder, syskon eller barn får vara ombud. Ombudet måste kunna uppvisa skriftlig dagtecknad (dvs daterad med år, månad och dag) fullmakt. Fullmakten gäller högst ett år från utfärdandet. Ingen får på grund av fullmakt rösta för mer än en annan röstberättigad.

 
Försäkring

Se information i fliken Försäkring.

 
Hissjour

Hissarna är utrustade med tvåvägskommunikation. Håll nödknappen intryckt i minst tio sekunder eller tills du hör att det kommer fram telefonsignaler. Brf Bäcken 1 har avtal med ITK.

 

Husdjur

Husdjur är en stor glädje för många, men inte för alla. Ni som har husdjur ber vi att ha dem kopplade när ni vistas på bostadsrättsföreningens mark. Det är inte tillåtet att rasta husdjur på föreningens mark.

 

Inbrott

Inbrott måste anmälas och du ansvarar själv för anmälan till polisen. Efter polisanmälan är upprättad får du gärna meddela styrelsen som kanske har möjlighet att göra något för att förhindra upprepning.

Tänk på att du som medlem själv ansvarar för din post som ligger i postboxen på entréplanet. Om du är på semester eller av andra skäl är borta en längre tid och inte kan tömma postboxen bör du se till att någon annan tömmer postboxen.

Vid inbrott där ytterdörren till lägenheten brutits upp ringer du först polisen och sedan låssmed.

 
Inglasad balkong

Om lägenheten har inglasad balkong ska underhållsavtalet skrivas över på nya innehavaren och kopia lämnas i styrelsens brevlåda på Signe Tillischgatan 5.

 
Lägenhetsförråd

Till varje lägenhet finns ett förråd. Tänk på att inte förvara brandfarligt material som bensin, fotogen etcetera i förrådet. Förrådet ska alltid vara låst, även då det är tomt. Medlemmen ombesörjer själv hänglås.

 

Mönsterstadgar

Mönsterstadgarna är en tolkning av stadgarna gällande ansvar för underhåll, ersättning etcetera av till exempel spis, blandare och vattenlås. Mönsterstadgarna ger svar i de flesta fall för ansvarsfördelning mellan medlem och förening, den är att betrakta som en vägledning.

 

Namn på dörren/brevlådan/porten

Kontakta styrelsen om ni behöver ändra ert namn på dörren, brevlådan och/eller porten. Firmanamn får givetvis stå på dörren.

 
Nycklar

Nycklar/Extranycklar till din lägenhet och för huset måste beställas genom Styrelsen. Då får du information om vad som krävs för att göra en beställning. Klicka här för anvisningar

Du hämtar och betalar själv för extranycklar.

Nycklar till postfack, cylinder för bokning av tvättstuga samt säkerhetslåsnyckel till lägenhetsdörren ansvarar medlemmen själv för beställning.

Styrelsen rekommenderar Råsunda lås för dessa tjänster.


Nyttjanderätt

Som medlem i en bostadsrättsförening är du delägare i föreningens gemensamma fastighet. Du har nyttjanderätt till din lägenhet utan tidsbegränsning men äger den inte. Nyttjanderätten är vanligtvis stark för en bostadsrättsinnehavare, men tänk på att en andrahandsuthyrning måste ske korrekt. Upprepade förseningar av avgiftsbetalningar och störande av grannar kan vara skäl till att man förverkat sin nyttjanderätt.

 

Ohyra

Vid ohyra, kontakta styrelsen som i sin tur kontaktar Anticimex. En sanering går oftast på ett par timmar och ingår i fastighetsförsäkringen. För mer information om ohyra, se Anticimex hemsida.

 
Parkering

Föreningen disponerar 22 garageplatser och 15 platser på parkeringsdäck. Läs mer i fliken Parkering.

 
Portkod

Portkoden byts varje år, samt vid behov. Koden är en säkerhet för boende att obehöriga inte tar sin in olovandes och koden ska därför inte spridas i onödan. Styrelsen ansvarar för att beställa omkodningen som utförs av Nordstaden.

Rökning

Rökning är förbjuden i garaget, hissarna, trapphusen, entréerna och förråden, det vill säga samtliga gemensamma ytor i fastigheterna.

Snöröjning

När vinterväglag råder ska såväl stadsgator som mindre gator och cykelbanor snöröjas och halkbekämpas. Solnas gång- och cykelstråk är prioriterade för snöröjning, samt vägar med genomfarts- och kollektivtrafik. På prioriterade gång- och cykelstråk ska snöröjning utföras när snödjupet är tre centimeter. För stadens bilvägar startar plogbilarna arbetet när snödjupet är fem centimeter. Vid risk för halka startar halkbekämpningen direkt, oavsett tid på dygnet. På gång- och cykelvägar består halkbekämpningen främst av sandning.

Föreningen har ett ansvar för att snöröja trottoaren omedelbart utanför våra entréer och soprum. Detta genomförs genom att styrelsen har upphandlat tjänsten hos ett företag som förutom snöröjning också ansvarar för sandning. I övrigt snöröjs trottoaren av Solna stad. Vänligen notera att gångvägar som leder från trottoaren ner mot vår trädgård och gångvägar i vår trädgård inte snöröjs.


Sophantering

Se information i fliken Sophantering.

 
Stadgar

Se information i fliken Stadgar.

 
Styrelsen

Se information i fliken Styrelsen.

 

Städning
Föreningen har avtal avseende städning i trapphusen med Arena Städ AB.

 
Störande grannar - tyst mellan 22-06

Det är självklart aldrig trevligt om man känner sig störd. Det är inte alltid lätt att själv avgöra om ens egna ljud är så starka att de stör ens grannar och de allra flesta dämpar sig när de blivit uppmärksammade på att de hörs.

Om man som medlem upplever att man störs av sin granne bör man som en första åtgärd själv ta en direktkontakt med den som du bedömer störa dig. Innan detta första samtal rekommenderar vi dig som medlem att också tala med dina grannar för att höra om de upplevt några störningar. Vi är alla medlemmar i en och samma förening och det mesta (dock inte allt) brukar lösa sig genom direkta samtal medlemmar emellan.

Som medlem kan man ta stöd av bestämmelserna i våra trivselregler och då särskilt paragraf 16 som anger att; andra får ej störas av ljud som tal, sång, musik, användande av hushållsmaskiner eller verktyg mellan kl 22.00 och 06.00.

Om man som medlem uppfattar att det som stör inte upphör efter att kontakt tagits kan man vända sig till styrelsen som då har ett ansvar att skyndsamt hantera ärendet genom att utreda frågan. Innan en anmälan sker till styrelsen kan det vara bra att du som medlem har noterat tidpunkter för när störningen har ägt rum.

 
Säkerhetsdörr

Samtliga lägenheter är utrustade med säkerhetsdörr.

 

Tvättstuga

Gemensam tvättstuga finns i Signe Tillischgatan 5. Tider bokas på tavla utanför dörren.

Om man inte påbörjat tvättning inom en halvtimme efter att tiden startas kan tiden användas av andra.

Om man saknar cylinder för bokning är det den enskilde medlemmens ansvar att införskaffa en ny cylinder, t.ex. genom att kontakta Råsunda lås AB.

 
Trivselregler

Se information i fliken Trivselregler.

 
Valberedning

Se information i fliken Valberedning.

 
Ventilation

Radiatorerna i husen är försedda med termostatventiler och i vissa fall även uteluftdon. För att ventilationen ska fungera väl i fastigheterna och stänga ute pollen samt andra mikropartiklar är det viktigt att rengöra filtren några gånger per år.

Styrelsen rekommenderar även att samtliga tilluftsfilter byts ut varje år. Det åligger lägenhetsinnehavaren att utföra denna skötsel och även byta ut filter regelbundet.

Nya filter beställs exempelvis av Acticon. Vid beställning måste typ av filter anges, vilket framgår på de befintliga.

 

Värme, vatten och el

Se information i fliken Värme, Vatten, El.

 
Årsredovisning

Se information i fliken Årsredovisning.