Stockholm
Vårt hus
Vårt hus ritades av arkitekt Sture Frölén och uppfördes av byggherre Johan Eriksson och byggmästare Erik Brolin 1938. Huset har åtta våningar och en souterrängvåning och är ett utmärkt och mycket välbevarat exempel på funktionalismen på Gärdet i Stockholm. Vi som bor på Rindögatan 19 är mycket stolta över vårt hus som av många anses vara Gärdets vackraste.
Huset är K-märkt enligt Stadsmuseets kulturhistoriska klassificering med grön färg, vilket betyder att byggnaden är särskilt värdefull ur historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt hänseende. Detta innebär bland annat att ändringar på byggnadens interiör såväl som exteriör skall utföras varsamt och med stor hönsyn tagen till de värden byggnaden i sig utgör. Det ställer också krav på att byggnadens exteriör hålls i ett vårdat skick med ett underhåll som anpassas till byggnadens historiska värde. Allt detta utgör ett ansvar som vi som bor i och gemensamt äger detta hus är glada över att ta
Byggnadsbeskrivning
Anna Carin Wahlberg, boende i huset, sammanställde 2010 en byggnadsbeskrivning som närmare beskriver vårt hus och dess historiska och estetiska värden. Den är väl värd att läsas och finns länkad här till höger på sidan.
Originalritningar
Vi har några planritningar i original här på hemsidan. Du finner länkar till dem här till höger.
Vad andra säger om Rindögatan 19
Alla vi som bor i huset har säkert hört från besökare och gäster att vi bor i ett väldigt vackert hus. Inte sällan stannar också förbipasserande utanför huset och kommenterar det i positiva ordalag. Även på nätet dyker det då och då upp referenser till Rindögatan 19 och här nedan finner man länkar till några av de sidor vi hittat.
VIDEO "Vackraste funkishuset":
30-TALETS LYXFUNKTIONALISM
http://www.byggfabriken.com/bloggen/index.php/2011/05/16/det-sena-30-talets-lyxfuntionalism/
”Gatans verkliga clou och ett av områdets allra vackra hus är Rindögatan 19. Huset är praktiskt taget helt i originalskick förutom några fönster i butiksvåningen. Balkongerna är av elegantaste modell och vardagsrummens fönster utbyggda. Mot söder ligger två stora tvårummare med jungfrukammare, i bakkant två små tvåor. Samtliga med öppen spis och pelare. Förutom dessa pampiga våningar, finns även mer ordinära ettor. I entrén hittar vi marmor i överflöd och en elegant porttelefon. Armaturerna är de ursprungliga och inne i foajén tronar ett akvarium på en kromad pelare. Detta är funktionalistisk lyx av allra ädlaste märke.”
EN AV GÄRDETS VACKRASTE BYGGNADER:
http://www.ravjagarn.se/blogg/2010/09/en-av-gardets-vackraste-byggnader/
”Idag skall jag icke gnälla! Bilden ovan visar den nyrenoverade fastigheten Rindögatan 19 i all sin glans. Med jämna mellanrum händer det att fastighetsägaren återställer sitt hus till ursprungligt skick och det är precis vad som är fallet med denna byggnad. Utgångsläget var gynnsamt, ty både port, fönster och balkonger var bevarade så det som krävdes var omputsning och ommålning. Notera de eleganta balkongerna och hur smäckra infästningarna mot balkongplattan är.”
FLOTTARE KAN MAN INTE BO:
http://www.ravjagarn.se/blogg/2008/09/rindogatan/
”Flottare kan man inte bo än i Rindögatan 19. Entrén är klädd i marmor och här finns både pelare i metall och akvarium. Lägenheterna mot söder är stora hörntvåor (över 80 kvm) med jungfrukammare. Vardagsrummet har utbyggt fönsterparti (syns på bilden men är nästan dolt av trädet) och öppen spis samt är så rikligt tilltaget att de praktiskt taget delats upp i två rum, varav det ena ligger i hörnan och har utgång till balkongen, som man även når från sovrummet som också har ett hörnfönster. Det hela är mycket lyckat arrangerat.”
SPÄNNANDE ATT ÅKA HISS
http://www.dn.se/sthlm/spannande-att-aka-hiss
"Den(hissen på Rindögaran 19) ser ut att vara original men maskinrummet är ombyggt."
http://www.metro.se/stockholm/han-har-filmat-1-500-hissfarder-pa-ett-ar/EVHkkp!iR3d6JCbJgR7I/
"Hisskorg, knappar – allt i den här utsiktshissen är bevarat i gammal stil, men förmodligen är själva hissmaskineriet utbytt.”
http://www.youtube.com/watch?v=RWb7hjKJFm8
Filmklipp av Andreas Ulvebring som figurerar i Metro och DN:s artiklar ovan.
Du har inte den behörighet som krävs för att öppna den låsta filen.