Brf Sprundet

SOLNA, Stockholm

Att bo i bostadsrätt.

 

Som innehavare av en bostadsrätt i en bostadsrättsförening är du medlem i en ekonomisk förening. Föreningen har till uppgift att upplåta bostäder åt sina medlemmar på obestämd tid.

 

Som bostadsrättsinnehavare äger du inte din lägenhet, utan det är föreningen som äger hela fastigheten. Du har däremot rätt, att såsom medlem i föreningen och bostadsrättsinnehavare, fritt nyttja lägenheten. Du har t.ex. rätt att göra vissa förändringar i lägenheten. Tala alltid med din styrelse innan du gör något. Detta för att vi ska kunna ha ett uppdaterat brandskydd.

 

En ekonomisk förening är en så kallad juridisk person, dvs. den kan själv teckna avtal t.ex. med leverantörer. De som undertecknar avtal är föreningens styrelse, eller av styrelsen utsedd firmatecknare.

 

De som sitter i föreningens styrelse är valda av föreningens medlemmar på föreningsstämman. Personerna finns i Patent- och Registreringsverkets föreningsregister, där det även framgår vilka som tecknar styrelsen.

 

Hos Patent- och Registreringsverket finns också föreningens stadgar och ekonomiska plan registrerade. Stadgarna styr tillsammans med lagar och förordningar föreningens verksamhet. I den ekonomiska planen finns uppgifter om föreningens lägenheter, vad som ingår i årsavgiften, andelstal, insatser mm.

 

Varje förening är skyldig att ha en medlems- och lägenhetsförteckning. I dessa finns föreningens medlemmar, vilka lägenheter som finns och vilka som är bostadsrättsinnehavare, om lägenheterna är pantsatta eller uthyrda i andra hand.

Vanliga frågor

Reparation och underhåll (stadgarna 9§)

Huvudregeln är att du som medlem svarar för reparationer och underhåll av din egen lägenhet. Föreningen svarar för t.ex. trapphus, fasader och yttertak. Viss del av årsavgiften sätts av till framtida underhåll av gemensamma delar, s.k. yttre underhåll.

Vilken försäkring behöver jag?

Föreningen fastighetsförsäkring svarar vanligtvis för skador på fastigheten såsom utströmmande ledningsvatten och brand. Denna försäkring reglerar inte skador på din egen egendom. Du bör alltså teckna en egen hemförsäkring. Dock finns det skadetyper som inte täcks av hemförsäkringen, exempelvis läckageskador i våtutrymmen. Fastighetsförsäkringen täcker visserligen reparationen av skadan men inte självrisken. Därför rekommenderar vi att en tilläggsförsäkring för bostadsrätt tecknas som komplement till hemförsäkringen.

Vad ingår i årsavgiften (stadgarna 4§)?

Årsavgiften ska täcka din del av föreningens gemensamma kostnader t.ex. räntor, amorteringar, förvaltning, fastighetsförsäkring mm. I den ekonomiska planen finns angivet vilka kostnader som ingår i årsavgiften. Dess storlek bestäms av styrelsen och fördelning sker efter lägenheternas andelar. Årsavgiften ska betalas månadsvis i förskott.

Får jag hyra ut lägenheten i andra hand (stadgarna 14,15,16§)?

Om du inte ska bo i din bostadsrätt under en tid kan du i vissa fall hyra ut den i andrahand. För att det ska vara tillåtet behöver du alltid ha styrelsens medgivande. Det vanligaste är att man får hyra ut periodvis, i sex månader eller ett år. Detta kan sedan förlängas. Exempel på skäl att få hyra ut din lägenhet kan vara att du ska studera eller arbeta på annan ort, provsamboende eller sjukdom. Om styrelsen avslår din ansökan att hyra ut kan du vända dig till Hyresnämnden för prövning. Du blir hyresvärd vid uthyrningen. Det är du som bostadsrättsinnehavare som ansvarar för din lägenhet, även under uthyrningstiden. Detta innebär att du ska se till att årsavgiften blir betald, att din hyresgäst inte missköter sig mm. Du måste dessutom se till att din hyresgäst avstår från sitt besittningsskydd och få detta godkänt av hyresnämnden. I annat fall kan du få svårt att få tillbaka din lägenhet efter uthyrningstiden.

När kan jag överlåta min bostadsrätt (stadgarna 6, 7§)?

Du kan när som helst sälja din lägenhet och till vilket pris du vill. Försäljningen ska vara skriftlig.

Förvärvare av bostadsrätt ska personligen ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen. I ansökan ska anges personnummer och hittillsvarande adress, arbetsgivarintyg, samt boendekalkyl. Styrelsen förbehåller sig rätten att genomföra en UIC-kontroll av sökanden. En kopia av köpeavtalet lämnas till styrelsen tillsammans med ut- och inträdesansökningar beträffande medlemskap i föreningen.

Hur kan jag påverka mitt boende (stadgarna 35-44§)?

Varje år före juni månads utgång ska föreningen hålla föreningsstämma. Vid detta tillfälle samlas alla medlemmar för att gemensamt gå igenom årets verksamhet. Styrelsen ska presentera årsredovisning och verksamhetsberättelse. Föreningsstämman ska godkänna styrelsens förvaltning, dvs. ge styrelsen ansvarsfrihet.

Det är vid stämman som föreningen väljer styrelse och revisorer för det kommande året. Vid vissa tillfällen kan också extra föreningsstämma förekomma. Detta kan ske om föreningens stadgar ska ändras eller om styrelsen vill ha ett snabbt avgörande i någon speciell fråga. Vid extra föreningsstämma fattas endast beslut i ärenden för vilket stämman utlysts.

Protokoll? Stadgarna 28,46§

Protokoll från föreningsstämmor ska vara tillgängliga för medlemmar senast tre veckor efter stämman. Det är endast stämmoprotokoll som samtliga medlemmar har rätt att ta del av. Protokoll från styrelsesammanträden är inte offentliga, men revisorerna har rätt att läsa protokoll för din räkning.

Styrelsemöten

Styrelsemöten sker en gång per månad i styrelserummet uppgång 17B. Fråga någon styrelsemedlem när nästa möte äger rum om det är någon fråga som du vill ta upp. Du är välkommen att träffa styrelsemedlemmarna och/eller komma med synpunkter före mötets början.

Fastighets- och markskötsel

Bostadsrättsföreningen sköter trädgården i egen regi. Medlemmar får själva sköta underhållet i lägenheterna, antingen själv i mån av kunskap eller genom någon entreprenör som medlemmen själv bekostar.

Exempelvis:

·         Droppande kranar

·         Rinnande toalett

·         Rensning av avlopp i kök och badrum

·         Glapp i eluttag

·         Montering av termostatblandare

·         Byte av lås

·         Extra tv- eller eluttag

·         Rörkopplingar för disk- och tvättmaskin

·         Borrning och uppsättning av hyllor, skåp, armaturer

Felanmälan

När något fel uppstått, kontakta i första hand någon portvärd. Vi kan i många fall själva åtgärda felen. Vid allvarliga och brådskande katastroffel ring SOS 112. Till sådana fel räknas exempelvis brand, översvämningar, totalt elstopp.

Tänk på att onödigt larm kostar föreningen eller bostadsrättsinnehavaren flera hundra kronor varje gång.

 

På grund av brandrisk och framkomlighet vid nödsituationer är det helt förbjudet att placera barnvagnar, cyklar, tidningar etc. i trapphuset. Detta gäller också förrådsgångarna.

Parkeringsplatser/garage

Det finns platser utomhus och i garage. Parkeringsansvarige tar emot ansökan om parkeringsplats och delar ut dem om det finns lediga platser. Det går att ställa sig i kö för att få tillgång till en plats när sådan blivit ledig. Innehavare av parkeringsplats betalar en fastställd avgift till föreningen.

Soputrymme

I gårdshuset finns det ett soprum, dit passar lägenhetsnyckeln, där det finns kärl för sopor och tidningspapper. De gröna kärlen är till för hushållssopor och de grå är till för tidningspapper. Observera att grovsopor inte är tillåtet att kasta i sopkärlen. Dessa måste man själv transportera till en återvinningsstation. På Mäster Simons väg längst bort mot E4 (nämndemansvägen)finns det en återvinningsstation för glas, wellpapp etc.

Förrådsutrymmen

Varje lägenhet förfogar över ett vind- eller källarförråd. Bostadsrättsinnehavaren måste själv ordna hänglås till sitt förråd. Observera att dörren till förråden inte låser automatiskt, man måste själv låsa dörren. Dörren måste vara låst när man lämnar förrådsutrymmet.

Tv- och radioanslutningar och bredband

Fastigheten är ansluten till ComHem och uttag för tv, radio och bredband finns i varje lägenhet. Om du har dålig mottagning kontakta någon av grannarna för att kontrollera om även de har samma problem. Kontakta därefter någon i styrelsen som sedan tar kontakt med ComHem. Föreningen ansvarar för underhåll av antennanläggningen.

I avgiften till föreningen ingår ett standardutbud med följande kanaler:

 

  • ·         SVT 1
  • ·         SVT 2
  • ·         SVT 24
  • ·         Barn/kunskapskanalen
  • ·         TV 3
  • ·         TV 4
  • ·         TV 4+
  • ·         TV 4 Sport
  • ·         Kanal 5
  • ·         TV 6
  • ·         TV 8
  •         Kanal 9
  •         TV 10
  • ·            TV 11

  • ·         Kanal Lokal
  • ·         Finsk tv

 

Det ingår även digital-tv från ComHem, abonnemanget small. Digitalboxen är gratis. För övriga villkor och vilka kanaler som ingår i digital-tv small hänvisas man till ComHem.

Bredband kan erhållas från ComHem, se deras villkor på deras hemsida www.comhem.se eller ring 0771-55 00 00. Det finns även FiberLan via Telia. Telias datauttag sitter som standard ovanför entrédörren men kan ha placerats på alternativ plats. Uttaget är c:a 5 cm långt och 2 cm brett, är du osäker så fråga någon i styrelsen.

Grannsamverkan mot brott

Föreningen är med i Grannsamverkan mot brott. Detta innebär att samtliga bostadsrättsinnehavare har fyllt i en förteckning på all viktig egendom. Denna förteckning placeras på ett säkert ställe utanför lägenheten, t.ex. på arbetsplatsen, släkting etc. Därefter erhålls en dekal ”Samverkan mot brott” att fästa på dörrar och fönster. På sidan med kontaktpersoner framgår vem som är ansvarig i föreningen.

Ytterdörrar och lås

Ytterdörren till varje lägenhet är en säkerhetsdörr från Swedoor. Den är klassad enligt S6G-B30/30dB med bak- och kantsäkring och säkerhetskarm. Det betyder att dörren står emot brand i 30 minuter och är ljuddämpad.

 

Låsen är av typen ASSA 2000 och de säkerhetsdetaljer som finns är:

· När man är hemma låses och öppnas låset med vredet.

· När ingen är hemma spärrar man vredet genom att trycka ner knappen ovanför låsblecket. Det medför att man inte kan låsa upp dörren med vredet på insidan.

· Från utsidan låses och öppnas dörren med nyckel.

· OBS. smörj låset med olja, t.ex. 5-56, någon gång per år. Fråga gärna styrelsen eller nyckelansvarig om du är osäker.

 

Till varje lägenhet finns minst 3 nycklar. Dessa nycklar används till lägenhetsdörr, cykelförråd, soprum, gårdsförråd och för de lägenheter som har uteplats till balkongdörren. Det finns en separat nyckel till tvättstugan och lägenhetsförrådet.

Vid beställning av fler nycklar måste kontakt tas med nyckelansvarig i föreningen, namnet hittar du på sidan med kontaktpersoner. Nycklar kan endast kopieras av denna person.

Husets ytterdörrar är försedda med kodlås och det är samma kod till alla dörrar. Koden byts 1-2 ggr/år och detta meddelas i god tid. Nattetid mellan 22.00 och 05.00 är kodlåset avstängt och nyckel måste användas.

Misstänker du att någon obehörig har fått tag på din nyckel, byt låscylinder innan skadan är skedd. Detta är ofta ett krav från försäkringsbolag. Viktigt att man även kontaktar nyckelansvarig.

Post

På bottenvåningen i respektive trapphus hämtas inkommande post. Det finns 2 st. nycklar till postfacket.

Gemensamhetslokal

Någon egentlig gemensamhetslokal finns inte inom fastigheten. Styrelserummet som finns på bottenplanet i 17B kan utnyttjas för små sammankomster, 8-10 personer. Det går även att övernatta i rummet, dock måste egen säng/madrass ställas dit. Hyran för rummet är 50 kr/gång. Kontakta någon i styrelsen vid intresse.

Klagomål

Om du störs av din granne, prata direkt med vederbörande. Förhoppningsvis kan lösa ni lösa problemet på egen hand. Kvarstår problemen måste skriftligt klagomål inlämnas till styrelsen.

Tvättstuga

Tvättstuga finns på nedre plan i 17A. Se bestämmelser för tvättstugan på kommande sidor. Föreningens tvättstuga får inte utnyttjas av utomstående.
 

Några tips om underhållet av din lägenhet

• Tilluftsventilerna vid fönstren ska i möjligaste mån vara öppna för att få en bättre luftcirkulation. Det är viktigt att cirkulationen fungerar tillfredsställande.

• Radiatorer i sovrum och vardagsrum är vippbara för att underlätta rengöring med dammsugare. På varje sida om ventilationshålen sitter det en spärr. Tryck dessa utåt mot elementets sida och dra elementet försiktigt mot dig.

• Efter bad eller dusch, öppna dörren och helst ett fönster för att få bort den fuktiga luften.

• Se till att frånluftsventilen/fläkten vid spisen hålls ren.

• Vid håltagning i badrummet måste silikon användas i borrhålet. Detta för att hindra att fukt tränger in i hålet och orsakar fuktskador.

• Stäng alltid av vatten till disk- och tvättmaskin när de inte används. Kontrollera slangarna med jämna mellanrum att de inte läcker.

• För att hålla parkettgolvet snyggt, tänk på att torka upp eventuellt vatten eller fukt. Det blir lätt mörka fläckar och dessa är svåra att få bort.

• Tänker du måla om balkonggolvet får du inte använda diffusionstät färg, dvs. färg som inte kan andas. Det finns speciell betongfärg som ska användas. Färgkoden får du av styrelsen.

• Elementen får inte övertäckas eller gömmas bakom möbler. Det medför att värmespridningen försämras i lägenheten. Kontrollera att gardinen inte hänger över elementets termostat.

• Det gäller att undvika elledningar när man borrar i väggar. Undvik områden över och under strömbrytare och eluttag samt från tak och 30 cm ner där de flesta elledningar finns.

• När lägenheten var ny följde en pärm från JM med, ”Din bostad”. Fråga föregående ägare om du kan få den vid ägarbytet.

';

Behörighet saknas

Du har inte den behörighet som krävs för att öppna den låsta filen.