Du som medlem loggar in och tar del av många andra nyheter och trevligheter!
Hur du skapar konto och registrerar dig finner du i Bopärmen. Behöver du hjälp kontakta magnusstenbockinfo@gmail.com.
INFORMATIONS-/DIALOGTRÄFF
Till informations-/dialogträff i vår förenigslokal den 9 oktober hade ett 30-tal medlemmar hörsammat träffen. Vi diskuterade avgifter, underhållsplan, fastighetsförvaltningen m.m . Styrelsen fick med sig uppdrag att arbeta med och som kommer att redovisas till medlemmarna. Mer information finns i vårt Nyhetsbrev nr 5 som igger uppladdat i vårt dokumentarkiv.
AVGIFTEN för 2025 kommer att inflationsjusteras med 2% fom 1/1 2025.
FÖRENINGSSTÄMMA 2024
Vår föreningsstämma gick av stapeln den 19 juni 2024 kl. 18:30 på Tågaborgsskolan. 26 boende varav 23 röstberättigade medlemmar samt 3 ombud med fullmakt.
Vi blev mottagna av skolans rektorer som berättade om skolans arbete och kommande utveckling.
Nya ledarmöter och suppleanter blev valda.
Ledamöter; Eva Bengtsson 2 år, Marianne Såmmé 2 år samt Johan Grönkvist 2 år. Lucas Petersson och Anders kamstad valdes på ytterligare 1 år.
Suppleanter; Magdalena Rosenberg 2 år, Ann-Sofie Hammar-Luyckx 2 år, samt Anna Svedenhof 1 år.
Valberedening; Kurt Månsson (sammankallande), Susanne Johansson samt Maria Lafveskans.
Årsstämmoprotokoll finns i vårt dokumentarkiv.
Extra föreningsstämma som hölls den 14 augusti valdes Rolf Johansson och Susanne Johansson som interna revisorer.
RÅTTBEKÄMPNING
Vi har tidigare i våra nyhetsbrev informerat om råttsituationen, där styrelsen har tecknat avtal med Anticimex. Fällor och råttgift har placerats på marknivå och nu har två elektroniska råttfällor installerats i brunnarna på gränsen mellan komunens och förreningens avloppsnät. Markarbeten har utförts på en altan för att utreda och åtgärda råttförekomsten.
CYKELFÖRRÅDEN/BARNVAGNSUTRYMMEN
Cykelförrådet vid matsalen har nu rivits och är nu lagd till handlingarna. Material från detta har de två stora cykelförråden förstärkt med och vi hoppas att det ska förhindra stölder. Ett stort tack till de medlemmar som har sett till att detta har kunnat göras utan någon kostnad för föreningen. Där cykelförrådet stod har nu fyra blomsterlådor fått ta plats.
Styrelsen har tidigare vid flera tillfälle uppmärksammat medlemmarna om att det enligt trivselreglerna inte är tillåtet att placera cyklar i barnvagns/rullstolsutrymmen på bottenvåningarna eller i trapphusen pga brandrisken. Styrelsen har därför tagit beslut att upplåta fastighetens skyddsrum på Bagaregatan 7 för cykelförvaring, om man vill ha sin cykel inomhus eller vinterförvaring.
Med anledning av påpekande vid brandsyn kommer de stegar, som finns för utlåning, att flyttas från källarförrådet på Hjalmar Forsbergs gata 14 till barnvagnsutrymmet i samma trapphus.
Detta innebär att de cyklar som står i barnvagnsutrymmena i skolhusets tre trapphus ska flyttas senast den 31 augusti. Brandsynen föreskriver att också cyklar som står i trapphusen ska flyttas.
Cyklarna kommer att märkas uppmed meddelande om, att om de inte flyttas senast angivet datum, kommer styrelsen att flytta dessa cyklar till skyddsrummet på Bagaregatan 7.
OBLIGATORISK VENTILATIONSKONTROLL
OVK är en lagstadgad kontroll som genomförs var 3:e år vilket är lagstadgat. Kontrollen går ut på att man undersöker att ventilationssystemet i fastigheten fungerar enligt gällande regler så att vi kan ha ett bra inomhusklimat. Det är mycket viktigt att medlemmen ser till att besiktningsmannen får tillträde till lägenheten för att kunna utföra kontrollen. Avvåra 74 lägenheter kom besiktningsmannen in i 71. Besiktningen är nu slutförd och godkänd för denna gång.
Avgiftshöjning 1 januari 2024
Styrelsen vill informera samtiliga medlemmar att en avgiftshöjning på 13% kommer att genomföras från och med januari 2024. Avgiftshöjningen behövs för att framgent säkerställa en stabil ekonomi för föreningen trots ökade kostnader för bl.a. fjärrvärme och el.
En planerad avgiftshöjning för grund p-platserna till 400:- från och med 1/7 2024.
Mer info finns i Nyhetsbrev nr 7 som finns uppladdat i dokumentarkivet.
FASTIGHET
Föreningens låssystem förvaltas av Öbergs Lås & Nycklar. Om det finns behov att komplettera nycklar eller byta cylinder behövs en rekvisition från föreningens ansvarig. Maila Bernt Bengtsson, bernt.bengtsson@hotmail.com i god tid så hjälper och guidar han dig igenom processen.
Föreningen har tecknat nytt fastighetsavtal med SBC. Information finns i varje trappuppgång.
Felanmälan görs med fördel på www.sbc.se. Kundtjänst 0771-722 722 mellan 07.00-21.00. Vid allvarliga akuta fel, som kräver omedelbar åtgärd (och inte kan vänta tills nästkommande vardag) skulle uppstå när ordinarie felanmälan är stäng kontakta då jouren Security Assistance 040-689 24 00.
Dörrstoppar
Föreningen har satt upp dörrstoppar till en av ytterdörrarna för respektive ingång. Detta för att kunna haka upp dörren då man skall passera med större paket etc. eller man skall flytta och bära möbler m.m.
Underhållsspolning av avlopp
Underhållsspolning av samtliga avlopp för lägenheterna och de allmänna utrymmena är nu utförd. Inga skador i ledningarna upptäcktes.
Skyddsrum.
Vi vill uppmärksamma om att det finns ett skyddsrum i föreningen som är till för allmänheten. På hörnan vid Bagaregatan 7 finns en ingång med en skyddsrumsskylt. I nuläget är det inte aktuellt att iordningsställa skyddsrummet, se myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida (msb.se/skyddsrum). Styrelsen har gjort en inventering där all utrustning finns och följer noga om regeringen fattar beslut om höjd beredskap.
Cykelinventeringen är nu avslutad och överblivna cyklar kommer att omhändertas av certifierat företag för ändamålet.
Styrelsen har tillsammans med vår brandskyddsleverantör uppdaterat fastighetens brandskydd. Information har gått ut till alla medlemmar om hur du som bostadsrättsägare kan komplettera ditt eget brandskydd. Det är mycket viktigt att ta ansvar för säkerheten vid eventuell brand.
Styrelsen arbetar med olika och långsiktiga avtal för vår fastighet. Garantitider är förbi och våra fastigheter är beroende av kärlek, inkråmet är nytt men skalet är gammalt! Ett avtal som blev nyligen klart är rengöring av avfallskärl några ggr/år. Tidigare har detta gjorts efter avrop.
5-ÅRS GARANTIBESIKTNING
Arbetet med 5-årsbesiktningen är färdigt. Enligt PEAB har arbetet fungerat väl hos medlemmarna och på våra fastigheter. Åtgärderna på våra fastigheter har bla. varit spricklagningar i väggar, golv och tak i våra trapphus. PEAB har också åtgärdat garantier på fasad och tak på Matsalsbyggnaden.
Ansvaret för att hålla lägenheter och fastigheterna i gott skick faller nu på oss alla dels som bostadsinnehavare och dels som styrelse.
ENKÄT ANG INFORMATIONSFLÖDE/KOMMUNIKATIONSKANALER
Enkätsvaren är sammanställda där 31 av 74 hushåll har svarat på frågorna. Vi medlemmar är överlag nöjda med de informationskanaler vi har idag. Vi fick in bra förslag som vi tar till oss och utvecklar. Det framkom också att medlemmarna trivs i vår förening och den positiva andan som råder. Vi måste tilsammans se till att vi fortsätter att värna om vår förening genom grannsamverkan och ansvar för våra fastigheter och gemensamma utrymmen.
EKONOMI
Styrelsens främsta uppgift är att långsiktigt vårda den gemensamma ägda fastigheten. Det har uppmärksammats i media att många bostadsrättsföreningar står inför höga avgiftshöjningar. Vi står nu i ett läge med hög inflation som resulterar i ökade kostnader för kommande budgetår (KPIF, september 2022:9,7%, se www.riksbanken.se).
Föreningen behöver täcka för högre driftskostnader(t.ex den gemensamma elen), ta höjd för kommande räntehöjningar samt att byggnadsindex för planerat underhåll ökat.
Med utgångspunkt från ovan har styrelsen beslutat om att höja årsavgiften med 8% fr.o.m 2023-01-01.
Det är höga elpriser och det behöver finansieras. För den individuella mätningen (IDM) av elförbrukningen har styrelsen beslutat att höja elpriset med 1,25kr per kWh. Totala priset per kWh blir då 3,50kr. Förändringen började gälla från 1 september -22. De ökade elkostnader för den gemensamma elen i föreningen finansieras genom justering av årsavgiften.
Styrelsen beslutade att fr.o.m 1 januari 2023 införa eltaxa efter det pris föreningen får betala, p.g.a. den volatiala elmarknaden. Det innebär att medlemmarna kommer attt få den faktiska elkostnaden debiterad med en månads fördröjning.
Vår ekonomiska förvaltare SBC har infört nya rutiner med månadsvisa debiteringar för att få till en sammanhängande debiteringsperioder för alla förbrukningsdebiteringar.
SBCs NYA KUNDPORTAL, SBC Hemma infördes i årsskiftet och ersätter Vår Brf. Med SBC Hemma kan du som medlem hitta värdefull information om din lägenhet. Logga in säkert med BankID.
FASTIGHET OCH UTEMILJÖ
Efter att årsmötet beslutade, om att styrelsen skulle skapa två nya parkeringsplatser och laddboxar för el-/laddhybridbilar, är vi nu framme vid slutredovisning av projektet. De två nya parkeringsplatserna har styrelsen med hjälp av AKEA, som gräver i våra gator, ordnat utan kostnad mer än bygglov och lite material. Sju färdiga laddboxar och el framdragen till ytterligare sex platser är utfört av firma Miljöbelysning. Styrelsen ansökte om bidrag hos Naturvårdsverket och det beviljades med 50% av investeringen. 100 kronor i månadshyra per använd laddbox (grundhyra för p-plats 300:-) och med ett sakta ökande antal medlemmar, som skaffar elbil/laddbybrid, ska få detta projekt att bli ett nollsummespel inom 7 år. Med dagens bensin/dieselpriser verkar detta inte allt för otroligt.
Vi har haft problem med dörrstängarna för våra ytterdörrar men vi har nu tecknat avtal med företaget Brand & Säkerhet. De kommer att göra en årlig översyn och vi kan anlita dem vid akuta fel under normal arbetstid. Uppstår det problem så anmäl detta till föreningens gemensamma mail info@magnusstenbock.com.
Ägandet av lilla tegelbyggnaden på Bagaregatan, där Öresundskraft har transformator och ställverk, har varit oklart. Ingen ville ta på sig underhållet av denna fastighet men nu är det utklarat. Med hjälp av gamla mail hos PEAB så är det fastställt att Öresundskraft ägen den. Arbetet med att laga stuprännor, måla och ta bort klotter är nu färdigt och nya dörrar som ersätter befintliga trädörrar är på plats.
GÄST-/ÖVERNATTNINGSLÄGENHETEN
Föreningens gästlägenhet på Hjalmar Forsbergs gata 14 som vi medlemmar kan hyra för våra gäster har fått ett ansiktslyft. Den är uppdaterad med TV, vattenkokare, mörkläggningsgardiner och mysig belysning. Styrelsen har beslutat att sänka hyran vilket innebär att att hyresavgiften nu är 250 kr/dygn och det gäller från och med 1 februari 2021.
TRIVSEL- OCH ORDNINGSREGLER
Styrelsen har på inrådan av Bostadsrätterna utformat trivsel- och ordnigsregler. Dokumentet ligger nedladdat i vårt dokumentarkiv under Boendinfo. Detta dokument är ett stöd för såväl medlemmarna som styrelsen.
FELSORTERAT MATAVFALL, MM
Vid kvalitetskontroll av kärl för matavfall i våra miljöhus har det vid upprepande tillfälle förekommit felsorterat avfall.
Matavfallet återvinns genom rötning, för produktion av biogödsel och biogas. Om felsorterat avfall som till exempel plast, papper och glas slängs i matavfallet medför det att matavfallet inte går att återvinna, utan istället måste behandlas som restavfall och eldas. Felsorteringen leder till ökade kostnader och minskad återsvinning. Detta innebär att vi som förening får betala felsorteringsavgift. På väggen ovanför varje kärl står tydliga instruktioner vad som får slängas i respektive kärl.
Alla pappersförpackningar och kartonger stora som små SKALL vara tillplattade innan de slängs i pappersåtervinningskärlet. Frigolit sorters som mjukplast och byt påse när det behövs.
Det finns inget kärl för trädgårdsavfall i våra miljöhus. Vi får själv ombesörja transport av större sådant avfall som tex julgranar till tippen. Detta gäller även grovsopor. De kostnader som vi medlemmar tillsammans kan spara gör stor skillnad i vår gemensamma plånbok.
STEGAR
Det finns stegar i alla trappuppgångar som vi medlemmar kan låna. Dessa stegar är i två olika modeller, en stabilare och en lite smidigare. I barnvagnsutrymmet på Hjalmar Forsbergsgata 14 finns en stabil och en smidig stege. I barnvagnsrummet i Hjalmar Forsbergsgata 12 finns en smidig stege. I barnvagnsrummet på Bagaregatan 21 finns en smidig stege. I källaren i matsalen finns en smidig stege. Var noga med att fylla i lånelappen och ställ tillbaka den så fort du är färdig.Tänk på att vi är många som behöver dem. Det går ej att förhandsboka dessa stegar men skulle ni behöva låna någon av stegarna en längre tid tex vid målning/tapetsering skriv gärna det på lappen eller maila styrelsen så att vi vet det. Rengör stegarna efter er så blir det trevligare för alla.
GLASSPLITTER
De av oss som bor på de övre våningarna måste tänka på att vara försiktiga med glas och annat som kan trilla ner på våra grannars uteplatser! Glas krossas och glassplitter skadar både människor och djur.