Stockholm
Som medlem ansvarar du för att hålla lägenhetens inre samt tillhörande förråd i gott skick. I vår förening finns inte avsättningsfonder för lägenhetens inre underhåll, utan varje bostadsrättsinnehavare betalar själv för sina egna reparationer. Bostadsrättsinnehavaren svarar dock inte för målning av yttersidor av fönster och ytterdörr, underhåll (annat än målning som åligger boenden) av radiatorer och vattenarmaturer eller de anordningar från stamledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet, vatten, rökgångar och ventilation som föreningen försett lägenheten med (se i övrigt 28§ i stadgarna).
Till lägenhetens inre räknas:
• Rummens väggar, tak och golv.
• Inredning och utrustning i kök, badrum och övriga utrymmen i lägenheten, såsom ledningar och övriga installationer för vatten, avlopp, värme, gas, ventilation och el till de delar dessa befinner sig inne i lägenheten och inte är stamledningar.
• Glas och bågar i lägenhetens ytter- och innerfönster.
• Lägenhetens ytterdörrar och innerdörrar, inklusive lås på dessa. Observera dock att ytterdörr som är original inte får bytas ut.
• Svagströmsledningar, såsom telefonledningar och dörrklocka.
Om du tycker dina element eller handdukstork är kalla kan det bero på att de behöver luftas, vilket är standardmässigt löpande underhåll och åligger den boende. Nedan finner du en beskrivning på hur du gör för att lufta elementen. Om du inte vet hur man gör, fråga en granne eller förvaltaren. Fastighetsskötaren kan också hjälpa dig, men kommer då att debitera dig direkt enligt sin prislista. Tycker du att det är kallt kan det också bero på tätning i fönster. Detta bör åtgärdas först. Tycker du fortfarande att det är kallt kan vår fastighetsskötare komma och mäta värmen i rummet. Riktvärdet är då 20 grader.
Så här luftar du elementen:
1. Placera ett glas, skål eller liknande under ventilen för att samla upp vattnet! (Ventilen bör sitta på motsatt sida av elementet som termostaten.)
2. Öppna elementets ventil försiktigt med en elementnyckel (finns på t.ex. Claes Ohlsson). Skruva tills du hör att det pyser ut luft eller vatten börjar rinna. OBS! Skruva inte upp mer än till dess det börjar pysa! Risk finns för att ventilen flyger ut och orsakar vattenläcka.
3. När det slutar pysa ut luft och vatten kommer i ett jämt flöde kan du skruva åt ventilen igen. Klart.