BRF Sturen större

Stockholm

Frågor och svar

FÖRENINGEN

Airbnb
Föreningen tillåter inte uthyrning av bostad via Airbnb eller liknande tjänster.

Andrahandsuthyrning
För att få hyra ut sin bostadsrättslägenhet i andra hand krävs medgivande från styrelsen, beslut fattas av styrelsen under nästkommande styrelsemöten. Styrelsen behöver ha in ansökan om andrahandsuthyrning minst 30 dagar innan tilltänkt tillträdesdatum. Styrelsen kan bara godkänna andrahandsuthyrning som understiger ett år i taget. 

Föreningen tar ut en avgift för andrahandsuthyrning, f.n. på tio procent av ett basbelopp under ett år.

Om styrelsen avslår ansökan kan bostadsrättshavaren ansöka om tillstånd hos hyresnämnden. Uthyrning i andra hand utan medgivande från styrelsen eller hyresnämnden kan utgöra grund för uppsägning.

Bostadstadsrättshavaren ansvarar för att gå igenom stadgar och ordningsregler med den tilltänkta andrahandshyresgästen, alla stadgar gäller men se särskilt 12§.

Ansökan om andrahandsuthyrning görs via en blankett som är tillgänglig för medlemmar i appen Boappa.

Avgift
I avgiften ingår föreningens kostnader för värme, vatten, fiber och ett TV-basutbud. Avgiften ska även täcka medlemmens del av föreningens gemensamma kostnader som räntor, amorteringar, förvaltning, försäkringar mm. Avgiftens storlek bestäms av styrelsen och fördelning sker efter bostädernas andelstal. Avgiften ska betalas månadsvis i förskott från och med tillträdesdagen.

Bostadsrättshavarens ansvar
Bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick och svara för lägenhetens samtliga funktioner. Bostadsrättshavaren svarar för det löpande och periodiska underhållet utom vad avser reparation av stamledningar för avlopp, värme, gas, el, och vatten som föreningen försett lägenheterna med. Till stamledning räknas inte de ledningar som förgrenar sig in i lägenheten, förutom ledningar och vattenfyllda radiatorer inklusive ventiler för värme. Bostadsrättshavarens underhåll av värmeledningar och vattenfyllda radiatorer begränsas till målning.

Stamledningar får inte ändras, bytas, tas bort eller dras om, utan styrelsens skriftliga godkännande vilket kan komma att kräva fackmans bedömning.

Bostadsrättshavaren är skyldig att följa de anvisningar som föreningen lämnar beträffande installationer avseende avlopp, elektricitet, vatten och ventilation i lägenheten samt att tillse att dessa installationer utförs fackmannamässigt.

I det fall skada uppkommit genom bostadsrättshavarens vållande eller genom vårdslöshet eller försummelse av någon som hör till dennes hushåll eller av annan han/hon inrymt i lägenheten eller som där utför arbete för hans/hennes räkning skall bostadsrättshavaren svara för reparationen. I det fall föreningens försäkring skall ersätta är medlemmen skyldig att ersätta föreningen för självrisken på föreningen försäkring. 

Läs mer om bostadsrättshavarens ansvar för underhåll och funktioner/utrustning i föreningens stadgar.

Delat ägande
Föreningen godkänner delat ägande mellan makar, registrerade partner, sambor samt mellan föräldrar och barn. Vid föreningsstämman gäller en röst per bostadsrätt (ej per ägare).

Ekonomi
Föreningens räkenskapsår omfattar kalenderår. Styrelsens redovisningshandlingar, revisionsberättelsen och styrelsens förklaring över av revisorerna gjorda anmärkningar skall hållas tillgängliga för medlemmarna minst en vecka före föreningsstämman.

Årsredovisningar finns att ladda ner under rubriken ”Bilder och dokument” på föreningens hemsida.

Kontakta styrelsen för mer information om föreningens ekonomi.

Föreningens adress
Brf Sturen Större
Tjärhovsgatan 5
116 21 Stockholm

Föreningens organisationsnummer
716416-7160

Föreningsstämma
Vid föreningsstämma har varje medlem en röst. Om flera medlemmar innehar bostadsrätt gemensamt har de dock tillsammans endast en röst. Rösträtt har endast den medlem som fullgjort sina åtaganden mot föreningen enligt dessa stadgar eller enligt lag.

Medlem får utöva sin rösträtt genom ombud. Endast annan medlem, make, sambo eller myndig närstående som varaktigt sammanbor med medlemmen får vara ombud. Ombudet får inte företräda mer än en medlem. Ombudet skall förete en skriftlig, dagtecknad fullmakt. Fullmakten gäller högst ett år från utfärdandet.

Ordinarie föreningsstämma skall hållas årligen före den 15 juni. Medlem, som önskar visst ärende behandlat på ordinarie föreningsstämma, skall anmäla ärendet till styrelsen senast den 15 april.

Extra föreningsstämma skall hållas när styrelsen eller revisor finner skäl till det eller när minst 1/10 av samtliga röstberättigade skriftligen begär det hos styrelsen med angivande av ärende som önskas behandlat på stämman.

Inneboende
Att ha en inneboende kräver inte föreningens tillstånd. Däremot kan det vara trevligt att upplysa sina närmaste grannar så att de är förberedda på att okända rör sig i fastigheten.

Medlem
Ansökan om inträde och utträde skall skickas till styrelsen. Ansökan ska innehålla uppgifter om överlåtaren och köparens namn, personnummer, adress, telefonnummer, mejladress och vilket objekt som avses. Handlingen ska undertecknas av överlåtare och köpare. En aktuell kreditupplysning för den/dem som ansöker om inträde ska bifogas.

Om det kan antas att förvärvaren för egen del inte permanent skall bosätta sig bostadsrättslägenheten har föreningen rätt att vägra medlemskap.

Nya medlemmar i föreningen ska ovillkorligen och skyndsamt ta del av föreningens stadgar och eventuellt andra ordningsregler som gäller för huset och följa dessa.

Styrelsen godkänner inte juridisk person som medlem.

Meddelanden till medlemmar delges genom anslag i föreningens fastighet och/eller genom utdelning i brevlåda eller per e-post. Föreningen använder även appen Boappa för att kommunicera med sina medlemmar.

Semesterbyte
Att byta bostad med andra under en kortare period är ett fenomen som kommit att kallas ”semesterbyte”. Ansökan om semesterbyte ska skickas till styrelsen. I ansökan ska den period specificeras som semesterbytet är tänkt att ske samt kontaktuppgifter uppges till den/de som kommer nyttja bostaden. Skicka in ansökan minst 30 dagar innan bytet. Informera dina gäster om regler och rutiner som gäller i föreningen. Informera också dina närmaste grannar om bytet så att de är förberedda på att okända rör sig i fastigheten.

Stadgar
En bostadsrättsförenings stadgar är föreningens interna regelverk som innehåller särskilda regler för föreningen, bland annat gällande medlemskap, avgifter, föreningsstämma och styrelse. En bostadsrättsförening är enligt bostadsrättslagen skyldig att ha stadgar med ett visst innehåll.

Stadgar för Brf Sturen Större finns att ladda ner på föreningens hemsida och i appen Boappa.

Styrelsen
Styrelsen består av fem ordinarie ledamöter och två suppleanter. Styrelseledamöter och suppleanter väljs av föreningsstämman. Ordinarie ledamöter väljs på två år och suppleanterna väljs på ett år.

Det är endast stämmoprotokoll som samtliga medlemmar har rätt att ta del av. Protokoll från styrelsesammanträden är inte offentliga, eftersom de kan innehålla konfidentiella uppgifter om enskilda medlemmar. Om det är något du undrar över kan du vända dig till styrelsen.

Kontaktuppgifter till styrelsen finns under rubriken ”Kontakt” på hemsidan. Medlemmar kan även hitta kontaktuppgifter till styrelsens på anslag i fastigheten och i appen Boappa.

Höst- och vårstädning
Föreningen anordnar höst- och vårstädning då medlemmar förväntas delta.

Äger föreningen marken?
Ja

Är föreningen en ”Äkta förening”?
Ja

Årsredovisning
Årsredovisningar finns att ladda ner under rubriken ”Bilder och dokument” på föreningens hemsida.

 

FASTIGHETEN

Antal lägenheter och lokaler
Fastigheten består av 41 lägenheter och 4 lokaler.

Avfall och återvinning
Soprum finns i gatuplan på Östgötagatan. Här finns kärl för hushållsavfall och matavfall.

Närmaste återvinningstation finns på Kapellgränd 7. Här kan du lämna pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, tidningar, ofärgat glas och färgat glas

Närmsta miljöstation finns på Bastugatan & Torkel Knutssonsgatan. På miljöstationen kan du återvinna miljöfarligt avfall, men även använt matfett som är ordentligt förslutet i en dunk eller flaska.

På återvinningscentralerna kan du lämna grovavfall, elektronik, möbler och miljöfarligt avfall. Saker som kan användas igen lämnas in i återbruksdelen som finns på varje återvinningscentral.

Läs mer här: www.stockholmvattenochavfall.se/har-lamnar-du-avfall/

Barnvagnsrum
Barnvagnsrum finns. Ingång i gatuplan på Östgötagatan.

Byggår
1912

Cykelrum
Cykelrum finns. Ingång i gatuplan på Östgötagatan.

Energideklaration
En energideklaration är framtagen och gäller för perioden 2020-2030. Energideklarationen finns att ladda ner under rubriken ”Bilder och dokument” på föreningens hemsida.

Fastighetens underhåll och renoveringar
Föreningen har upprättat en underhållsplan för fastigheten. Kontakta styrelsen om du vill ta del underhållsplanen. Nedan en sammanställning över renoveringar som genomförts.

1990 takrenovering
1990-1992 byte av el-stigare
2003 byte av VIA-stammar i kök och bad
2004 renovering av fasad och fönster
2009 renovering av trapphus
2009 målning av tak
2009 installation av två nya tvättmaskiner i tvättstuga
2012 installation av ny värmecentral
2012-2013 renovering av innergård
2012-2013 renovering av gårdsfasad
2016 renovering/modernisering av hiss på Tjärhovsgatan 5
2017 OVK-besiktning av ventilationen
2017 renovering av fönster mot gatan där även glasen byttes ut mot ett vågat kulturglas
2017 målning av tak
2017 installation av tryckstegringspump
2017 en mindre vattenskada i gårdshuset åtgärdades
2017-2018 renovering av gemensamt badrum på vind
2020 godkänd OVK för hela fastigheten
2021 godkänd brandskyddskontroll
2022 installation av ny torktumlare och nytt torkskåp i tvättstuga
2022 stamspolning av hela fastigheten
2022 föreningen upprättade en underhållsplan
2024 installation av fiber
2024 renovering av gårdshusets fasad mot öst
2024 renovering av rökkanaler

Fastighetsbeteckning
Stockholm Sturen Större 5

Förråd
Till varje lägenhet följer minst ett förråd. Förråden är placerade på vinden och i källaren.

Innergård
Föreningen har en gemensam innergård med utemöbler, planteringar och grillmöjligheter.

Tvättstuga
Den gemensamma tvättstugan är placerad i fastighetens källarplan och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Bokning av tvättstugan sker genom att anteckna datum, tid och lägenhetsnummer i kalendern på anslagstavlan i tvättstugan.

Ombyggnation av lägenhet
Du får renovera lägenheten så länge det inte påverkar föreningens delar. Det innebär att du kan renovera kök och badrum men inte ändra vattenledningar, ventilation och flytta golvbrunnar utan föreningens tillstånd.
Det behövs vanligtvis inget tillstånd för att ta bort en icke-bärande vägg, medan bärande väggar kräver intyg och tillstånd. Du får inte heller flytta kök eller badrum. Om du ändå önskar flytta kök eller toalett måste du begära ett tillstånd av föreningens styrelse och även från eventuellt berörda myndigheter. Arbetet ska ske fackmannamässigt. Om du inte ansöker om tillstånd riskerar du att få återställa bostaden som den såg ut innan. Vissa ombyggnationer kräver, förutom myndigheters tillstånd, att en stämma beslutar. Att till exempel bygga balkong är en väsentlig förändring som påverkar de andra som bor i föreningen och därför måste medlemmarna rösta om detta på stämman.

Parkering
Föreningen har inga parkeringsplatser. Det finns flera garage i grannskapet och i området gäller boendeparkering. Läs mer här: https://parkering.stockholm/boendeparkering/

TV och internet
Föreningen är ansluten till fiber och digital-TV via Telenor.

Värme, vatten och el
Fastigheten värms med fjärrvärme vilket är en miljövänlig och ekonomisk uppvärmningsform som ingår i avgiften. Även vatten ingår i avgiften. Varje lägenhet har egen elmätare. Stamventilerna i källaren byttes 2006 och de sista avloppsstammarna byttes 2004. Elstigarna fram till varje lägenhetssäkringsskåp byttes på 90-talet. Alla lägenheters huvudsäkring finns i låst rum i källaren. Varje medlem ansvarar för all elinstallation efter säkringsskåpet.